Obecně

Pro vaření používáme jen ty nejkvalitnější suroviny. Ostatně, který pivovar používá jiné, druhořadé, že? Stačí se podívat na marketingové prezentacepivo a letáčky a nabudeme pocit, že to méně jakostní se musí nutně vyvážet do zahraničí 😉

 

Ale teď vážně a popravdě:

  • Používáme výhradně kvalitní slady, byť jsou dražší. Základem našich piv je světlý tzv. plzeňský slad z moravského ječmene. Karamelové a speciální slady kupujeme téměř výhradně od zavedené německé firmy Weyermann.
  • NEpoužíváme sladové koncentráty a extrakty.
  • NEsypeme do piva cukr. Vždyť I pro slazení čaje je lepší med. Zastáváme názor, že pivo má být nápoj ze sladu a cukr do něj prostě nepatří.
  • Do českých ležáků používáme české chmely, přestože jsou nejen dražší, ale především je poslední dobou poněkud problém je vůbec sehnat.
  • NEpoužíváme chmelové extrakty, tetrahop a podobně.
  • Používáme úpravnu vody, protože voda, kterou máme k dispozici je sice dobrá na pití, ale poměrně tvrdá a tudíž pro piva ležáckého typu nepříliš vhodná.
  • Používáme sice moderní technologie, ale dodržujeme tradiční postupy. Tj. dekokce (rmutování), otevřené spilky a klasické ležácké tanky, ve kterých pivo opravdu potřebnou dobu leží při teplotě těsně nad nulou. CK tank máme jen pro svrchně kvašená piva.
  • NEurychlujeme proces v žádné fázi vaření (získávání sladiny, chmelovar) ani při ležení.
  • NEředíme pivo sodovkou. Tyhle moderní zlepšováky necháváme progresivnějším pivovarům.
  • Dodáváme většinou tzv. „kolem komína“ takže pivo nemusíme filtrovat a pasterizovat. Tím pádem je to živé pivo, které si zachovává všechny pozitivní vlastnosti. Tedy pokud se mu v restauracích dostane správného zacházení.

NAŠE PIVA

11_SV

Světlý ležák EPM 11% (celoročně)

Jeho základem je světlý tzv. plzeňský slad. Ve velmi malé míře je doplněn světlým karamelovým sladem. Chmelen natřikrát českými chmely, přičemž ten poslední, Poloranný Žatecký Červeňák, mu dodává velmi příjemné pravé chmelové aroma.

Díky nižšímu stupni prokvašení je pivo plnější, s nižším obsahem alkoholu.

Výsledkem je velmi dobře pitelný ležák plzeňského typu, s mírně vyšší hořkostí a jemně sladovým tělem.

 

11_PT

Polotmavý ležák EPM 11% (celoročně)

Je tmavší verzí jeho světlého bratříčka. Základem je opět světlý slad, doplněný speciálním sladem pro zvýšení plnosti chuti a především dvěma druhy karamelových sladů, což se kromě atraktivní načervenalé barvy odráží i v jeho chuti.

Nižší stupeň prokvašení a lehce snížená dávka chmele dává více vyniknout sladovému tělu s jemně karamelovými podtóny a příchutí pražených oříšků.

12

Světlý ležák EPM 12% (celoročně)

Od naší světlé 11 se liší nejen skladbou sladů, ale především chmelením. Pro závěrečné (aromatické) chmelení je použit žatecký Saaz Late což je potomek známého Červeňáku a v poslední době začíná být pivovary hojně používán. Ležák je chmelen na 4x což se projevuje v důraznějším chmelovým aroma.

Výsledkem je "plnotučný" světlý ležák, jehož plnější tělo se snoubí s vyšší hořkostí a výrazným chmelovým aroma.

10

Světlé výčepní EPM 10% (v seźoně)

Jednoduchá, poctivá světlá desítka, která si na nic nehraje, ale rozhodně neurazí a v horkých letních dnech zažene žízeň, příjemně osvěží a ještě dokáže potěšit chuťové pohárky.

Pro druhé chmelení použit žatecký chmel Kazbek, což je česká aromatická odrůda chmele vyšlechtěná z hybridního potomstva zkřížená s divokým ruským chmelem. Je charakteristická citrusovým aroma. Pro osvěžení v horkých letních dnech ideální.

Viden13

Vídeňský speciál EPM 13% (příležitostně)

Pivo je jantarově - měděné barvy, pro které je charakteristická nasládlá, sametově – hebká sladovost, s oříškovými podtóny a s příjemným kořeněným dozníváním. V ústech zanechává příjemný krémový pocit. Všechny tyto chutě dodává pivu speciální, tzv. vídeňský slad, který je v sypání zastoupen více než polovinou.

13

Sezónní speciál EPM 13% (příležitostně)

Variabilně vaříme vícesladové speciály pro svátečnější chvilky.